Download het Open Beleid Protocol als PDF
Het Open Beleid Protocol is een kwaliteitsrichtlijn en checklist voor vroegtijdige en volwaardige participatie van burgers en anderen bij het maken van beleid.
Doel van het protocol is om bestuurders en volksvertegenwoordigers te helpen de uitvoering van participatieprojecten snel, eenvoudig en gericht naar een hoger/hoog nivo te tillen.
Het Open Beleid Protocol is toepasbaar bij:
- burgerparticipatie & inwonersparticipatie
- medewerkerparticipatie & open projecten
- multistakeholderparticipatie & open organisatie
- bestuurlijke vernieuwing & open overheid
Voordelen
Participatie is een lastig proces voor veel overheden en bedrijven. Hiërarchie, moeite met openbaarheid, te zwakke richtlijnen voor uitvoering en tijdsdruk zorgen vaak voor ‘half werk’. Het gevolg is ontevreden deelnemers en een lagere kwaliteit van eindresultaten.
Het Open Beleid Protocol helpt bestuurders en volksvertegenwoordigers om de oude cultuur in organisaties te doorbreken. Eerst met een enkele pilot, daarna met een bewuste toename van ‘nieuw werken’.
De voordelen van het Open Beleid Protocol zijn:
- direct toepasbaar
- compact (1 A4tje)
- concreet (eerst hoofdlijnen vaststellen, daarna detaillering uitwerken)
- duidelijke volgorde van informatie ophalen en besluitvorming
- diverse waarborgen voor het voorkomen van terugvallen in oude denk- en werkprocessen
Voor bestuurders
Open Beleid omvat het starten van nieuw beleid en nieuwe projecten waarbij alle belanghebbenden, waaronder eindgebruikers, vroegtijdig worden betrokken, geïnformeerd en gevraagd om input.
Open beleid kost in de beginfase mogelijk meer tijd en geld, maar verdient zich snel terug door breder draagvlak, snel inzicht in blinde vlekken, beter kennis delen, meer begrip voor beslissingen, minder bezwaarprocedures, makkelijkere implementatie en betere resultaten in de gebruiksfase.
Om open beleid te starten zijn concrete startopdrachten en richtlijnen zoals het Open Beleid Protocol essentieel om projectmanagers e.a. niet te laten terugvallen in oude denk- en werkprocessen.
Het Open Beleid Protocol is eenvoudig verplichtend te maken door het toevoegen in de startopdracht van de regel “Projectuitvoering overeenkomstig het Open Beleid Protocol”.
Voor volksvertegenwoordigers
Het overbruggen van de toenemende kloof tussen beleidmakers, uitvoeringsinstanties en burger vraagt om nieuwe, meer participatieve werkvormen van de overheid.
Het Open Beleid Protocol waarborgt nieuwe, meer participatieve werkvormen en biedt richtlijnen die burgers en andere belanghebbenden belangrijk vinden zoals:
- vroegtijdige informatievoorziening en inspraak
- inzicht in werkvolgorde en besluitvorming
- gedegen terugkoppeling en evaluatie
De volksvertegenwoordiging blijft in het Open Beleid Protocol verantwoordelijk voor het eindbesluit, met name als belanghebbenden er onderling niet uitkomen.
Open beleid kan door de volksvertegenwoordiging worden geïnitieerd via moties voor bestuurlijke vernieuwing waarin verplichtend wordt gewezen op het gebruik van het Open Beleid Protocol bij nieuw te starten beleid of projecten.
Start een pilot
Het Open Beleid Protocol is een concrete tool om overheden en bedrijven duurzaam te ontwikkelen en innoveren.
Het Protocol vraagt geen aanpassing van bestaande organisatiestructuren. Wel vraagt het protocol om een open werkwijze van beleidmakers, verregaande transparantie en vroegtijdige deelname van de werkvloer en eindgebruikers. Deze stap is voor veel organisaties groot.
Het voordeel van het Open Beleid Protocol is dat met 1 nieuw (intern) beleidstraject of project wordt gestart. Door een pilot te starten leren organisaties stapsgewijs hoe open beleid en volwaardige participatie werken.
Download het Open Beleid Protocol als PDF.
Het Open Beleid Protocol is een verdere uitwerking van het Open Projecten Protocol